Sretan Dan žena uz Ellen MacArthur

Ellen Macarthur
Ellen Macarthur, izvor fotografije: www.chez-soann.com

Svim članicama kluba, jedriličarkama, ali i onima koje nemaju tu sreću, kao i svim ženama na planeti i u svemiru, te onima koji se tako osjećaju čestitamo Međunarodni dan žena!

Mi smo ga jučer proslavili uz dokumentarac o proslavljenoj britanskoj jedriličarki Ellen MacArthur, koji vam svakako preporučujemo, kao i njenu knjigu Taking on the World.

Bez pretjerivanja možemo reći da je ona za jedrenje ono što je Valentina Terješkova bila za istraživanje svemira, ili Amelia Earhart u zrakoplovstvu.

Naime, jedina je žena koja je regatu samaca oko svijeta – Vendée Globe, koja se jedri non stop i bez ikakve pomoći, 2001., u oštroj, muškoj konkurenciji, završila druga, a 2005. je sa svojim 23-metarskim trimaranom B&Q srušila rekord u solo plovidbi oko svijeta u višetrupcima.

Rekord od 73 dana, koji je postavio francuski jedriličar Francis Joyon, ‘popravila’ je za više od dana, te je 27.354 nautičkih milja (50.660 km) prešla za 71 dan, 14 sati, 18 minuta i 33 sekunde. U danu je znala prijeći i više od 500 milja, a prosječna brzina joj je bila 15,9 čvorova.

B&Q
Trimaran B&Q kojim je Ellen Macarthur srušila rekord Francisa Joyona

U tom trenutku bila je ‘popularnija od kraljice’, koja joj je za njene zasluge udijelila vitešku titulu Dame. O ‘visini’ odličja dovoljno govori činjenica da ga je dobio i Sir Francis Drake. Naravno, on nije dobio titulu Dame nego Sir. Istog dana proglašena je i počasnim časnikom rezerve Kraljevske mornarice. Priznanje je dobila i od Francuza i to orden njihove Legije časti.

2010. se povukla iz natjecateljskog jedrenja i pokrenula svoju dobrotvornu zakladu koja promovira održivo upravljanje resursima i kroz koju, među ostalim, djecu oboljelu od raka vodi na jedrenje.

Njenu upornost i želju za pobjedom dobro ilustrira njeno gostovanje u popularnoj emisiji Top Gear 2005., kada je odvozila uvjerljivo najbrži krug sezone u njihovom ‘reasonably priced car’. Kuriozitet je da je Ellen prije toga na stazi vježbala cijeli dan i željela je nastaviti, ali su je tehničari i osoblje emisije prekinuli jer je – pao mrak.

Kako je to izgledalo pogledajte u videu:

Piše: Tomislav Bradić, Sailosophy

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s