Svjetionici iz doba Austro-Ugarske

U utorak, 2.2.2016. u 20:00h u klubu imati ćemo jedinstvenu priiliku poslušati predavanje Mitje Zupančiča o Jadranskim svjetionicima iz doba Austro-Ugarske.

U utorak, 2.2.2016. u 20:00h u klubu imati ćemo jedinstvenu priiliku poslušati predavanje Mitje Zupančiča o Jadranskim svjetionicima iz doba Austro-Ugarske. Od 2014. do 2018. možemo slaviti 200-godišnjicu od kada je Austro-Ugarska započela planski graditi svjetionike i molove uzduž Jadranske obale. Danas još je ‘živih’ 56 starih lanterna u četiri države. Njih 50 pripada hrvatskoj, logično su sagrađeni, a autor knjige ‘Svetilniki’ (Lighthouses) jedri po njihovim rutama.

palagruža_svjetionik

Mitja Zupančič je novinar, publicist i izdavač nautičke literature i predavač sigurnosti na moru. Član je WLS (World Lighthouse Sociaty). Uz jedrenje ga najviše privlači povijest, UNESCO baština na Jadranu, svjetionici, te stare i tradicionalne barke, a iznad svega čovjek i klapska glazba, koja je direktna veza sa našim starima … Aktualni je dobitnik prestižne novinarske nagrade ‘Zlatna penkala’ za objave u 2014, (podjela je bila u palači Dverce u Zagrebu u lipnju 2015., a posebno je bio istaknut članak Rota palagružona – najstarija regata u Europi). Autor je 3 knjige i 7 dokumentarnih filmova iz serije ‘Obrazi z Jadrana’, za koje je napisao i glazbu. Bio je više puta intervijuiran u različitim hrvatskim novinama te na HTV, u foto natječaju revije Otvoreno more za 2015. njegove dve fotografije došle su u finalni izbor, a zadnji značajniji intervju objavljen je More magazinu pod naslovom ‘S morem na Ti’, broj  226 (listopad/studeni 2015).

MZ-OBRAZI

Njegov rad možete pratiti: FB: mitja zupančič, FB: svet – jadranja, osminka.eu 

knjiga_mockup

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s